Starbucks

Otwarte dzisiaj Od 09:00 do 22:00

Zobacz wszystkie godziny otwarcia

Poziom 0

Zapraszamy — Starbucks

Starbucks to idealne miejsce na spotkanie z przyjaciółką przy kubku pysznego, kremowego Caffè Latte, czekoladowego Caffè Mocha czy cappuccino z aksamitną mleczną pianką. Kawiarnia, którą znajdziecie na poziomie 2, to dobre miejsce na przystanek i odpoczynek w czasie wędrówki po sklepach. Nasze aromatyczne espresso z pewnością wzmocni wszystkich zmęczonych zakupami, a pyszne przekąski, takie jak kanapki, bajgle czy wrapy i sałatki czy kuszące, słodkie desery – ciastka i muffiny z czekoladą i owocami – zaspokoją głód i dodadzą energii. Starbucks to również świetne miejsce do pracy czy na spotkania biznesowe o każdej porze dnia.

Szukając orzeźwienia koniecznie spróbujcie naszych napojów miksowanych z lodem Frappuccino®, które każdy może dostosowywać do swoich gustów, eksperymentując z różnymi składnikami. Szczególnie polecamy legendarne już Caramel Frappuccino® lub Soy Strawberries&Cream Frappuccino® podawane z pysznym sosem truskawkowym i mlekiem sojowym. Nasze napoje Frappuccino to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

Naszą ofertę z pewnością docenią również koneserzy kawy, którzy mają do wyboru kilkanaście rodzajów kaw ziarnistych 100% arabica o różnym profilu palenia. Zachęcamy do rozmowy z naszymi baristami, którzy są pełni pozytywnej energii i pasji do swojej pracy oraz chętnie dzielą się swoją bogatą wiedzą o kawie.

Przewodnik po smakach kawy Starbucks®

Pas kawowy to doskonale znany miłośnikom kawy obszar na ziemi. Regiony położone między Zwrotnikami Raka i Koziorożca uchodzą bowiem za unikalne tereny, na których pozyskiwane są najwyższej jakości ziarna kawowca. W dużej mierze, to właśnie warunki geograficzne mają wpływ na smak, zapach, intensywność czy tzw. body kawy. Odkrywanie jej jednorodnych, charakterystycznych dla regionu aromatów lub ich nieoczywistych połączeń, to wyjątkowe przeżycie. Codziennie możecie go doświadczać w kawiarniach Starbucks!

Skąd pochodzi Twój ulubiony smak?

Polacy uwielbiają pić kawę. Wg badań przeprowadzonych przez TNS OBOP na zlecenie Starbucks, aż 75% z nas nie wyobraża sobie dnia bez kubka tego napoju. Przede wszystkim dlatego, że potrafi poprawić nastrój i pozwala się zrelaksować. Jak pokazują badania, kawę cenimy również za smak. O jego walorach decyduje przede wszystkim rejon, z którego pochodzą ziarna. Najlepsze na świecie plantacje znajdują się w trzech głównych regionach: Ameryce Łacińskiej, Afryce i Półwyspie Arabskim oraz Azji i rejonach Pacyfiku. Stamtąd pozyskiwane są wyselekcjonowane ziarna, których każda odmiana nadaje kawie wyrazisty smak, za który tak ją uwielbiamy.

Podróż po świecie smaków Starbucks®

Wśród najbardziej rozpoznawalnych na świecie kaw, gatunki z Ameryki Łacińskiej zajmują szczególne miejsce. Gorący i wilgotny latynoamerykański klimat to warunki, które sprzyjają uprawie wyjątkowo delikatnej kawy. Przykładem jest rosnąca u stóp Andów, w otoczeniu dymiących wulkanów, kawa Columbia, słynąca ze swej aromatyczności i wytrawnej nuty smakowej orzecha.

Kawy z regionu Afryki charakteryzuje z kolei owocowy lub kwiatowy posmak. Zachwycają soczystością oraz orzeźwiającymi nutami, które zapewniają cytrusowe aromaty. Taka jest właśnie kawa Kenya, której rześki smak idealnie odpowiada gorącemu klimatowi Afryki. Swoją rozpoznawalność zawdzięcza lekkiej kwasowości uzyskanej dzięki armatom cytrusowym, głównie grejpfruta, ale także cytryny lub cierpkiej pomarańczy.

Natomiast rejon Azji i Pacyfiku wyróżnia się kawami o intensywnym i mocnym smaku oraz ziołowym aromacie. Tę grupę najlepiej reprezentuje Sumatra, kawa o niezwykle silnym, ziołowym i ziemistym posmaku.

Kawowe zamieszanie

„Oprócz kaw o jednorodnym pochodzeniu, gamę smaków Starbucks uzupełniają mieszanki. Swój niespotykany aromat zawdzięczają ziarnom pochodzącym z różnych zakątków świata” – tłumaczy Aleksandra Stępień, Starbucks Coffee Master. – „Ich niezwykłość tkwi właśnie w egzotycznym połączeniu, dzięki któremu uzyskuje się pełnię smaku. Jesteśmy z nich wyjątkowo dumni, ponieważ dzięki starannemu doborowi ziaren i wielu degustacjom, potrafimy stworzyć kawę idealną” - dodaje. Taką mieszanką jest m.in. Caffe Verona skupiająca w sobie moc i intensywność azjatyckich kaw oraz słodki, czekoladowy smak zaczerpnięty z latynoamerykańskich aromatów. Dzięki tym i wielu innym połączeniom, w Starbucks powstają oryginalne kompozycje, które zapewniają klientom jeszcze więcej pysznych, smakowych wrażeń.



Zobacz nasze menu

Do góry